Mäklarens kommentarer

Farr 40 är en entypsbåt designad av Bruce Farr och byggd av Carrol Marine. Tanken med båttypen var att erbjuda en snabb, lätthanterlig och prisvärd båt för offshore regatta. Det finns strikta regler för denna One Design-klassen, men ofta får man segla regattor mot andra i olika handikappsystem, såsom ORCi och SRS. För att vara en enskrovsbåt erbjuder hon otroliga fartresurser, och du kommer garanterat att vara en av de första båtarna över mållinjen. Även om handikapsystemen ändras kommer denna Grand Prix-båt alltid att ligga högt upp på resultatlistan. Mast, spridare och spinnakerbom har tillverkats av kolfiber, allt för att få maximal prestanda. Däckslayouten är enkel och funktionell med de flesta trimlinjer och skot under däck. Båten kräver sin besättning för att kunna prestera på toppnivå och för längre offshoresegling finns sjökojer, toalett, navigationsbord och ett enkelt pentry.

Båten hette ursprungligen ”Bit Of a Cup” och hade stora framgångar i Storbritannien. Den nuvarande tredje ägaren har tagit väl hand om henne och uppgraderat utrustningen ombord. Inför säsongen 2017 uppgraderades storseglet till ett ”Square Top Main”, med tillhörande dubbla backstag, något som gett henne extra kraft och fart. Oavsett om du har planer på att delta i ORC-EM i Norge i sommar eller vill uppleva spännande och snabb segling är det här båten för dig och din besättning.

Key Facts

 • Kolfiber mast med rod rigg
 • 3Di Carbon Square storsegel
 • Dubbla backstag med Antal XT44R vinschar
 • Båten är helt racerklar inmätt för ORCi
 • Renoverad botten, Hempel SilicOne -2016
 • 4 sjökojer + 2 rörkojer
 • B&G Hercules 2000-processor
 • B&G navigationsinstrument
 • B&G mastdisplayer
 • Stor segelgarderob för race och cruising
 • Yanmar 3GM30
 • Snabb båt med bra tävlingshistorik

Ägarens Kommentarer

Denna Farr 40 har tjänat oss väl under de senaste 10 åren och deltagit i regattor och cruising i finska viken. Båten är riktigt rolig att segla både i lätt och hårt väder. I lätta vindar kommer hon verkligen till sin essens och överträffar konkurrenter på grund av sin låga vikt/stora segelyta.

Farr 40 är extremt ”användarvänlig” för att vara en prestandayacht och kan enkelt seglas av endast 2-3 personer för cruising. För att få ut det mesta av båten i regattor rekommenderas dock en besättning på minst 6 personer. Håradre väder kräver förstås mer folk, främst för barlast.

Båten har alltid varit väl underhållen och prioriteringar har alltid varit mer på prestanda snarare än kanske så mycket på visuellt utseende.

En stor uppgradering av båtens prestanda åstadkoms av Square Top North 3Di storsegel. Man märker tydligt skillnaden i dragkraft på att ha fler m2 i toppen. Detta har en enorm fördel också på ORCi-rating och därmed skulle båten som idag vara ett perfekt val för någon som planerar att delta i ORC-regattor.

En Quantum Jib i full storlek i bra tävlingsskick för lätta vindar ingår. Uppdatera med 1 eller 2 fockar i fören, och du är redo att köra!

Bortsett från modifieringen av dubbla backstag/storsegel är båten fortfarande i full Farr 40 OD-specifikation, den ursprungliga akterstagskonfigurationen finns fortfarande tillgänglig.


Information
 1. Tillverkare: Carrol Marine
 2. Båtmodell: Farr 40 OD
 3. Båtnamn: FARR 40 OD - 082
 4. Designer: Farr Yacht Design Ltd.
 5. Tillverkad: 2000
 6. Längd: 40’9” / 12.41m
 7. LWL: 35’3” / 10.75m
 8. Bredd: 13’3” / 4.03m
 9. Min djup / Max djup: 8’6” / 2.60m
 10. Deplacement: 4,945kg / 10,902lb
 11. Ballast Weight: 2,250kg / 4,960lb
 12. Kojer: 6 kojplatser i 1 kabiner / 1 toalett(er)
 13. Motor: 1 Yanmar 3GM30 (27hp) Diesel
 14. Plats: Helsinki, Finland
 15. Pris: €66,000, VAT paid
Kontaktuppgifter
fredrik-sundberg-2020, Berthon Brokerage

Fredrik Sundberg
Berthon Scandinavia
Tel: +46 70822 02 09
E-Mail: fredrik.sundberg@berthonscandinavia.seTop

Search BerthonScandinavia.se