Mäklarens kommentarer

Franska Allures Yachting är välkända världen över för sina långfärdssegelbåtar byggda i aluminium. Ett material som är väl beprövat och används i många olika sammanhang, där både precision och hållfasthet är viktigt t.ex. för sofistikerade konstruktioner, flygplan, fordon och fartyg. Fartyg till kustbevakning, fiske, färjor och specialfartyg byggs numera ofta i aluminium.

Segelbåtarna från Allures Yachting är utrustade med centerbord, som också kan kallas lyftköl. Den grundläggande idén med en segelbåt i aluminium och med lyftköl kan sammanfattas så här: Ett skrov i aluminium tål hårda tag och det ger stor säkerhet. Aluminium suger inte vatten, så båten kan ligga i sjön hela året och påverkas inte av is och kyla. Aluminium bildar själv på ytan ett skyddande oxidskikt, vilket leder till litet underhåll. Lyftkölen ger flexibelt djupgående, trim-möjligheter under segling och minskad risk för skador vid ev. grundstötning. Den här kombinationen är alldeles utmärkt för tur- och långfärdssegling och speciellt för segling i nordliga och arktiska farvatten.

Allures 40, NYCTALA sjösattes 2008, vid varvet i Cherbourg i Frankrike. Förste ägaren var schweizare som ägde båten i fem år. Nuvarande ägare köpte NYCTALA från Allures-varvet på våren 2013 och seglade hem båten till Sverige.

Därefter har de mestadels seglat utmed svenska västkusten och danska farvatten. Under vintrarna har båten legat i sjön med undantag av en vinter, när båten var upptagen på land. Efter vinterförvaring i sjön har båten varje vår lyfts på land för service, byte av offeranoder, byte av olja i motordrevet, fett i propellern och bottenmålning.

Rullsystem på de båda förstagen ger flexibel segelföring, som tryggt och säkert kan rullas ut och in från sittbrunnen. Rull-gennaker eller spinnaker kan sättas för bra drag vid lätt undanvind. Det ger både rolig och aktiv segling.

Inredningen är byggd i amerikanskt körsbärsträ som ger ett klassiskt och mycket ombonat intryck. Två saker är speciella i planlösningen. Navigationsbordet har sits på båda sidor. Det gör att man kan sitta vänd i färdriktningen eller vänd akterut och får då bra ögonkontakt med sittbrunnen.

Midskepps mellan navigationsbordet och pentryt är ett smalt skåp, som ger mycket gott stöd bakom ryggen vid arbete i pentryt och över huvud taget vid förflyttning i salongen under segling.

Det är också en finess vid stb-luckan i sittbrunnen ner till det stora stuvfacket. Under luckan är det en plexiglasruta, så att luckan kan hållas öppen för att få ner ljus i stuven utan att regn- och stänkvatten kommer ner.

Av beskrivningen ovan och utrustningslistan framgår tydligt att NYCTALA är välplanerad och förberedd för kust- och havssegling och mycket lämplig för skandinaviska och nordliga farvatten. Båten har sköts och underhållits på ett bra sätt genom alla år och är därför i mycket bra skick.

Key Facts

 • Aluminiumskrov med överbygge i GRP
 • Centerbord (lyftköl) och två roder
 • Volvo Penta D2-55F med segelbåtsdrev
 • Trebladig propeller med vridbara blad (Bruntons Autoprop)
 • Bogpropeller (Sleipner External)
 • Fullattestorsegel med Lazybag
 • Förstag och inre förstag båda med rullsystem för genua och fock
 • Targabåge som också är dävert för jolle
 • Dieselgenerator (Fischer Panda)
 • Watermaker (Dessalator)
 • Elektriska ankarspel både för och akter

Information
 1. Tillverkare: Allures Yachting
 2. Båtmodell: Allures 40
 3. Båtnamn: NYCTALA
 4. Designer: Racoupeau Yacht Design
 5. Tillverkad: 2008
 6. Längd: 43’10” / 13.37m
 7. LWL: 42’6” / 12.96m
 8. Bredd: 13’5” / 4.08m
 9. Min djup / Max djup: 3’1” / 0.95m - 8’6” / 2.60m
 10. Deplacement: 13,000kg / 2,8660lb
 11. Kojer: 6 kojplatser i 2 kabiner / 1 toalett(er)
 12. Motor: 1 Volvo Penta D2-55 (55hp) Diesel
 13. Plats: Hälsö, Gothenburg, Sweden
 14. Pris: €275,000, VAT paid in EU
Kontaktuppgifter
bosse-2020-bw, Berthon Brokerage

Bo Lennström
Berthon Scandinavia
Tel: +46 70 169 23 98
E-Mail: bo.lennstrom@berthonscandinavia.se


Your Local Broker, Internationally

Berthon UK
(Lymington, Hampshire - UK)

Sue Grant
sue.grant@berthon.co.uk
0044 (0)1590 679 222

Berthon France
(Mandelieu La Napoule, France)

Bruno Kairet
bruno.kairet@berthonfrance.fr
0033 (0)4 93 63 66 80

Berthon Scandinavia
(Henån, Sweden)

Magnus Kullberg
magnus.kullberg@berthonscandinavia.se
0046 304 694 000

Berthon Spain
(Palma de Mallorca, Spain)

Simon Turner
simon.turner@berthonspain.com
0034 639 701 234

Berthon USA
(Rhode Island, USA)

Jennifer Stewart
jennifer.stewart@berthonusa.com
001 401 846 8404


Top

Search BerthonScandinavia.se