Mäklarens kommentarer

Jeanneau Sun Odyssey 42 DS är designad för dom som brinner för segling. En båt med tidlös elegans men ändå sällsynt design.

Sun Odyssey 42 DS är byggd för cruising och har all bekvämlighetsutrustning som du kan förvänta samtidigt som den levererar överlägsen segelprestanda.

Väl ombord finner man en stor sittbrunn med gott om plats för 6 personer runt det praktiska fällbara sittbrunnsbordet i teak, en lättillgänglig integrerad badplattform med badstege och dusch. Sittbrunnen skyddas av sprayhood med bimini/sittbrunnstält som för soliga såväl som svala och regniga dagar.

Detta är en båt som är enkel att segla. Den är utrustande med rullmast och rullgenua och samtliga linor manövreras från sittbrunnen med hjälp av någon av elvinscharna. Att ”parkera” båten är också enkelt tack vare bogpropeller, en 54 hk Yanmarmotor, en tvåväxlad Gori propeller och elektriskt ankarspel i både för och akter.

Sun Odyssey 42 DS erbjuder en mycket ljus och trevlig layout. Vid nedgångstrappan finns navigationsplats och pentry. Akter ut finns en stor ”Owner´s cabin” med en bred dubbelkoj och intilliggande toalett med dusch. I salongen finns två soffgrupper. Den större soffan kan vid behov enkelt anpassas till en dubbelkoj och den mindre soffan till enkelkoj. Föröver finns en rymlig gästhytt med dubbelkoj och toalett.

Key Facts

 • Furling mast från Seldén Mast.
 • Gennaker med rulle.
 • Elektriskt ankarspel i både för och akter.
 • Bimini / sittbrunnstält.
 • 7 kojplatser.
 • Bogpropeller.
 • 54 hk Yanmar.
 • Watermaker Spectra -2021.
 • Dävert för dinge -2021.
 • Plotter, AIS och Radar.
 • Lithium batterier och inverter.
 • Solpaneler – 3x145W 2021.
 • LED belysning.
 • Värmare.
 • Skrov av Vinylester.
 • Dinge med motor -2021.
 • Livflotte och säkerhetsutrustning -2021.
 • Professionellt servad och underhållen.
 • Vinterförvarad inomhus.

Ägarens kommentarer

Vi köpte vår S/Y Augusta IV i Trosa, vår hemstad, juli 2020. För att göra vårt livs segling till Karibien.

Båten var väldigt bra utrustad och pedantiskt handhållen av de två tidigare ägarna.

Sommaren 2020 seglade vi i Stockholms skärgård samt till Gotland för att lära oss båten.

Inför sjösättningen sommaren 2021 uppdaterade vi båten genom att bl.a installera en helt ny watermaker, jolledävert samt solpaneler för att vara självförsörjande under vår långsegling. Vi installerade även en komplett uppsättning säkerhetsutrustning, för en Atlanten-överfart, innehållande en helt ny 6-personers livflotte, mob-pole, rescue-sling samt EPIRB. Vi lät också utföra en DITEC-behandling av skrovet som ska skydda under två år med Florida-klimat. För att vara helt oberoende och inte behöva nyttja gästhamnar så köpte vi en helt ny Suzumar gummibåt med utomhusmotor vilken har varit fantastisk för oss.

Från Marstrand gick kursen mot Inverness i Skottland för att göra Kaledonia kanalen. På andra sidan kanalen gick turen vidare söderut via Frankrikes och Portugals kust nådde vi senare Madeira och Port Santos. Från Madeira satte vi sedan kurs mot Lanzarote samt övriga Kanarieöar. ARC 2021 startade 21 november tillsammans med ca 200 andra båtar. ARC har höga säkerhetskrav vilket gjorde att vi valde att segla under deras arrangemang. För att verkligen säkerställa vår passage så lät vi genomföra en rigginspektion, av en professionell riggare, samt göra en stor motorservice, enligt Yanmars anvisningar. Riggen var helt utan anmärkningar och motorn är sedan tidigare i topp-skick.

Starten från Las Palmas avseglades i väldigt lätta vindar som höll i sig i ca två dygn innan kraftigare passadvindar tog vid. Vi fick även uppleva ett angrepp av pirater som vi motorerade ifrån, strax söder om Gran Canaria. Som tur var gick allt bra men gjorde även att vi skärpte vakten utanför Afrikas kust. Under Atlantöverfarten valde vi att spara både båt och besättning, 5 personer, genom att segla med revade segel I störst möjliga mån samt att inte använda gennaker förutom i extremt lätta vindar. I det här fallet bara I två dagar.

Tre veckor efter starten i Las Palmas, kom vi fram till Rodney Bay, Saint Lucia, vilket var välkommet.
Väl I Karibien tillbringade vi ca fem månader genom att utforska övärlden, allt från Grenadinerna i söder till Brittiska Jungfruöarna i norr. Några av guldkornen för oss var Tobago Keys i Grenadinerna, Dominica, delar av Guadeloupe och Antigua.


Information
 1. Tillverkare: Jeanneau
 2. Båtmodell: Jeanneau Sun Odyssey 42 DS
 3. Båtnamn: AUGUSTA IV
 4. Designer: Marc Lombard
 5. Tillverkad: 2011
 6. Längd: 42’5” / 12.93m
 7. Bredd: 13’7” / 4.13m
 8. Min djup / Max djup: 7’ / 2.13m
 9. Deplacement: 8,925kg / 19,676lb
 10. Berths: 7 kojplatser i 2 kabiner / 2 toa med dusch
 11. Motor: 1 Yanmar 4JH5E (54hp) Diesel
 12. Plats: Henån, Sweden
 13. Pris: SEK1,750,000, VAT paid
Kontaktuppgifter
fredrik-sundberg-2020, Berthon Brokerage

Fredrik Sundberg
Berthon Scandinavia
Tel: +46 70822 02 09
E-Mail: fredrik.sundberg@berthonscandinavia.se


Your Local Broker, Internationally

Berthon UK
(Lymington, Hampshire - UK)

Sue Grant
sue.grant@berthon.co.uk
0044 (0)1590 679 222

Berthon France
(Mandelieu La Napoule, France)

Bruno Kairet
bruno.kairet@berthonfrance.fr
0033 (0)4 93 63 66 80

Berthon Scandinavia
(Henån, Sweden)

Magnus Kullberg
magnus.kullberg@berthonscandinavia.se
0046 304 694 000

Berthon Spain
(Palma de Mallorca, Spain)

Simon Turner
simon.turner@berthonspain.com
0034 639 701 234

Berthon USA
(Rhode Island, USA)

Jennifer Stewart
jennifer.stewart@berthonusa.com
001 401 846 8404


Top

Search BerthonScandinavia.se